Nederlanders vinden autobezit geen must

Uit internationaal onderzoek blijkt dat Nederlanders het bezit van een auto minder noodzakelijk vinden ten opzichte van andere Europese landen. Leasemaatschappij ALD Automotive deed onder ruim 5.000 Europeanen onderzoek naar mobiliteitsgebruik.

Fransen vinden het bezit van een auto ook minder noodzakelijk, maar dan specifiek voor woon-werkverkeer. In Italië is de auto hoe dan ook voor het merendeel, 78 procent, van de bevolking een kostbaar bezit. Verder wijst het onderzoek uit dat Nederlanders minder gehecht zijn aan autobezit dan dat het aantal auto’s op de weg doet vermoeden. 59 procent van de Nederlandse respondenten zegt best zonder autobezit te kunnen voor verplaatsingen in de vrije tijd. Voor woon-werkverkeer is dat zelfs 68 procent. Het zijn met name Nederlanders jonger dan 35 jaar die in hun vrije tijd voor alternatieve vervoersoplossingen kiezen.

Populaire alternatieven voor eigen autobezit in Nederland en Europa zijn carpoolen, leasen, taxi’s of het gebruik van on-demand mobiliteitservices zoals Uber. Een vorm van mobiliteit die in Nederland nog aan populariteit aan het winnen is, is volgens het onderzoek het autodelen tussen consumenten zoals Snappcar en carsharing-initiatieven als car2go.

Het onderzoek is een initiatief van ALD Automotive dat met een vloot van ruim 1,4 miljoen voertuigen actief is in 43 landen en daarmee een van de grootste leasemaatschappijen ter wereld is. Aan het onderzoek werkten 5.021 respondenten uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland mee.

 

Bron: http://nederlandelektrisch.nl/actueel/publicatie-van-de-maand/i753/publicatie-van-de-maand-nederlanders-vinden-autobezit-geen-must

Geef een reactie