(Elektrische) Snorfiets mag naar de rijbaan

Gemeenten en alle andere wegbeheerders kunnen per 1 juli 2018 besluiten om op drukke fietspaden (elektrische) snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. Daar waar de (elektrische) snorfietser naar de rijbaan moet, is een helm verplicht. Dit besluit is genomen op verzoek van de grote 4 steden (G4): Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Alle wegbeheerders krijgen de mogelijkheid om met een verkeersbesluit te bepalen waar een onderbord komt waarmee de snorfietsers naar de rijbaan worden verplaatst. Het college van burgemeester en wethouders kan hiertoe besluiten vanwege grote drukte op het fietspad. Grote drukte kan leiden tot onveilige situaties, bijvoorbeeld door te weinig ruimte voor inhalende snorfietsers of door schrikreacties doordat mensen te dicht op elkaar rijden.

In het verkeersbesluit moet de wegbeheerder aantonen hoe de verschillende belangen zijn afgewogen. De gemeente moet het besluit goed motiveren. De gemeente moet dus aantonen dat het besluit bijdraagt aan de veiligheid van de fietsers en aan de doorstroming op het fietspad. Daarnaast moet de veiligheid van de snorfietsers behouden blijven.

 

Bron: https://nederlandelektrisch.nl/actueel/nieuwsoverzicht/i930/elektrische-snorfiets-mag-naar-de-rijbaan

Geef een reactie